Se taie pensiile și salariile? Premierul Nicolae Ciucă a dat ultimele informații după ședința de Guvern

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat joi, 20 aprilie 2023, într-o ședință de Guvern că se lucrează la un plan pentru gestionarea cheltuielilor publice, astfel încât să nu se depășească limitele de deficit la sfârșitul anului. În același timp, el a făcut un apel la marii contribuabili să își plătească datoriile către stat, deoarece mare parte din deficitul bugetar este cauzat de neachitarea acestor datorii.

Se taie pensiile și salariile? Nicolae Ciucă: „Să își plătească datoriile către stat!
Premierul Nicolae Ciucă a declarat la finalul ședinței de Guvern că mare parte din deficit este cauzat de neachitarea datoriilor către stat de către marii contribuabili.

„Am luat decizia să identificăm acele măsuri fiscale prin care să chibzuim mai bine cheltuielile astfel încât să ne asigurăm că ne încadrăm în limitele de deficit. Toate aceste măsuri au survenit în momentul în care la finalul primului trimestru există un deficit în colectare. Deficitul aparține marilor contribuabili și fac un apel public către aceștia să își plătească datoriile către stat. De asemenea, instituțiile statului trebuie să facă în așa fel încât să asigure colectarea acestor venituri. Am discutat aceste lucruri cu domnul ministrul Câciu, cu șeful ANAF, cu șeful de la marii contribuabili, cu domnul Mișa, cu șeful de la Vamă. Trebuie să înțeleagă că e nevoie de o coordonare foarte bună între instituții. Este o problemă a noastră și am vrut ca prin aceste măsuri pe care le vom aproba săptămâna viitoare să ne asigurăm că nu ieșim din ținta de deficit”, a declarat Nicole Ciucă.

Nicolae Ciucă: „Nu vorbim de măsuri de austeritate“

Cu toate acestea, premierul Ciucă a precizat că nu se vor impune măsuri de austeritate și că nu se va afecta puterea de cumpărare a cetățenilor. În schimb, se va urmări o abordare de „cumpătare”, care nu va afecta anvelopa salarială, investițiile și nu vor fi introduse taxe și impozite noi.

„Nu vorbim de măsuri de austeritate. Nu vizăm niciun fel măsuri care să afecteze puterea de cumpărare a cetățenilor. În condițiile în care am trecut cu toții prin această situație de criză, am fost cu toții afectați de creștere a prețurilor, de inflație și cu toate acestea, putem spune după 1 an de zile că România a reușit să își mențină echilibru și să se profileze ca fiind cea mai stabilă economie din regiune. Am văzut în ultimii ani că economia nu se dezvoltă și nu funcționează pe măsuri de austeritate. Vor fi măsuri de cumpătare, care nu vor viza afectarea anvelopei salariale, nu vor afecta investițiile, și nu vor fi introduse taxe și impozite noi. Este o decizie pe care am luat-o la nivelul coaliției, pe care a anunțat-o și președintele României și care cred că trebuie să aducă liniștea”, a precizat prim ministrul Nicolae Ciucă.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a spus că nu există niciun fel de gaură la buget și că o ordonanță privind reducerea cheltuielilor va duce la „crearea unui spațiu fiscal suplimentar”.

Deși ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, nu a clarificat dacă se vor tăia pensiile și salariile, el a menționat că o ordonanță privind reducerea cheltuielilor va duce la crearea unui spațiu fiscal suplimentar și va ajuta la intervenția pentru economie.

„Va fi o ordonanță legată de măsuri fiscal bugetare. Sunt elemente care trebuie să ajute pentru crearea unui spațiu fiscal suplimentar pentru a putea interveni pentru economie. Cel mai important este să vedem unde putem face eficientizarea, iar pe spațiul fiscal creat să venim cu măsuri de sprijin. Nu este vorba de austeritate, dar vom avea în acest an și reformele din PNRR care vor elimina inechitățile”, a menționat ministrul Finanțelor, fără a spune clar dacă se taie pensiile și salariile sau nu.