Se dau vouchere de 4.000 de lei. Ministrul Marcel Boloș: „Este o premieră pentru țara noastră!”

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene anunță vouchere de 4.000 lei pentru aproximativ 220.000 de români

Marcel Boloș, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), a anunțat distribuirea unor vouchere de 4.000 de lei pentru anumite categorii de români, incluzând familiile cu peste cinci copii, românii care nu pot munci și persoanele vârstnice fără sprijin. Aproximativ 220.000 de persoane vor beneficia de această măsură.

Voucherele de 4.000 de lei vor fi de două tipuri, potrivit ministrului: unul pentru îmbunătățirea condițiilor de locuit și repararea locuințelor, iar celălalt pentru achiziționarea de echipamente electrocasnice esențiale, precum frigidere, aragaze sau mașini de spălat.

„Vor fi două tipuri de vouchere. Este voucherul pentru condițiile de locuire, de reparare a locuințelor, de 4000 lei / voucher. Și avem și voucherul pentru echipamentele electrocasnice. Aici discutăm de cele trei electrocasnice esențiale, precum aragazul, mașina de spălat și frigiderul, pe care încercăm să le acordăm pentru a asigura integrarea socială a beneficiarilor. Și acestea vor fi în valoare tot de 4000 de lei“, a precizat Marcel Boloș.

Beneficiarii vor fi stabiliți pe baza unor anchete sociale realizate de experți, pentru a se asigura că nevoile lor sunt satisfăcute corespunzător. În plus, ministrul a anunțat și un pachet de servicii sociale pentru persoanele vârstnice, care va include servicii de îngrijire la domiciliu, servicii medicale și servicii de catering pentru cei care nu au venituri suficiente.

„De exemplu are nevoie de întreținerea locuinței și de schimbarea echipamentelor electrocasnice. De ce este nevoie de acest lucru? Ca să asigurăm o cât mai bună utilizarea acestor bani, să nu fixăm un standard de la București și după să nu se potrivească pe profilul nevoilor pe care beneficiarii le au”, a ministrul MIPE.

Acest pachet de servicii, în premieră pentru țara noastră, va fi finanțat cu ajutorul unui buget de 150 de milioane de euro. Marcel Boloș subliniază că scopul acestor măsuri este de a asigura integrarea socială a beneficiarilor și oferirea unui pachet de servicii sociale integrat.

Aceste măsuri de sprijin implementate de Guvernul României au drept scop îmbunătățirea calității vieții și integrarea socială a categoriilor vulnerabile ale populației. Pentru a implementa aceste programe și a monitoriza rezultatele, autoritățile locale vor colabora îndeaproape cu centrele de asistență socială și experții implicați în anchetele sociale.

„Este vorba despre un pachet de servicii sociale pentru persoanele vârstnice pe care îl anunțăm în premieră. Acest pachet de servicii va conține servicii sociale la domiciliu, inclusiv dacă persoanele vârstnice locuiesc într-o locuință socială în care este proprietatea primăriei, atunci se alocă banii inclusiv pentru repararea acestor locuințe“, a spus Marcel Boloș.

De asemenea, Guvernul intenționează să extindă aceste măsuri și să dezvolte alte programe similare pentru a asigura că toți cetățenii care se confruntă cu dificultăți financiare și sociale primesc sprijinul necesar. În acest sens, vor fi evaluate și alte categorii de persoane care ar putea beneficia de astfel de ajutoare, inclusiv persoanele cu dizabilități și cele care trăiesc în zone defavorizate.

În cadrul acestui proces, autoritățile vor lucra în strânsă colaborare cu ONG-uri și organizații neguvernamentale care se ocupă de servicii sociale și asistență pentru persoanele aflate în dificultate. Astfel, se dorește crearea unui sistem integrat și eficient care să ofere soluții pe termen lung pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale celor aflați în nevoie.

Guvernul României va continua să caute și alte surse de finanțare, inclusiv fonduri europene și internaționale, pentru a asigura sustenabilitatea acestor programe și pentru a putea extinde acoperirea lor la un număr și mai mare de persoane.

„Este o premieră pentru țara noastră acest tip de servicii pentru persoanele vârstnice și încercăm prin aceasta să oferim un pachet de servicii sociale integrat. Cuantumul care va fi pentru fiecare beneficiar în parte nu a fost încă stabilit. Avem un buget de 150 de milioane de euro”, a conchis Marcel Boloș.