Cum să folosești apa de banane pentru plante. Pasionații de grădinărit vor mulțumi pentru acest truc

Mulți grădinari susțin că apa de banane are efecte benefice asupra plantelor lor, iar autorul cărții Companion Planting in Raised Bed Gardens, Aster W. Green, spune că aceasta este o modalitate organică de a îmbunătăți procesul de udare și de a scăpa de îngrășămintele sintetice scumpe.

Poți utiliza apa de banane pe orice plantă din grădină sau din interiorul casei, iar potasiul suplimentar este deosebit de benefic pentru plantele fructifere și cu flori. Toate plantele pot beneficia de un pic de potasiu, așadar, dacă ești nesigur pe ce plante să folosești apa de banane, poti încerca pe „roșii, ardei, trandafiri, orhidee, plante suculente, ferigi”, spune experta în grădinărit, Stephenson.

Este important de menționat faptul că, deși apa de banane conține niște nutrienți importanți, nu oferă tot ce au nevoie plantele pentru a crește. Astfel, ar trebui să folosești apa de banane împreună cu alte produse organice, cum ar fi compostul sau îngrășământul, pentru a preveni creșterea încetinită la plante, frunze îngălbenite și alte semne de deficiențe nutriționale.

Pentru a face apa de banane, ai nevoie de niște coji de banane, apă și un borcan mare sau o găleată. După ce ai mâncat o banană, nu arunca coaja, ci pune cojile într-un recipient și acoperă două treimi din coji cu apă. Continuă să adaugi coji până când rămâi fără spațiu, apoi lasă recipientul într-un loc răcoros și întunecat timp de două până la trei săptămâni. Vei ști că apa de banane este gata când cojile s-au înnegrit și apa s-a închis la culoare. După ce ai strecurat solidele, poți utiliza lichidul rămas pentru a uda plantele.

Este important să menționăm că bananele cultivate în mod convențional sunt adesea pulverizate cu pesticide sintetice, astfel că nu este recomandat să folosești apa de banane pe culturile alimentare dacă vrei să ai o grădină ecologică. O modalitate de a evita acest lucru este să prepari apă de banane numai cu coji de la banane organice.