Calendar Ortodox 14 aprilie 2023: Vinerea mare

În Calendarul ortodox 2023, Vinerea Mare – moartea și îngroparea Domnului este prăznuită la data de 14 aprilie. Această zi este considerată sfântă de către credincioșii ortodocși, deoarece reprezintă momentul în care Isus Hristos a fost răstignit pe cruce și a murit pentru păcatele omenirii. În această zi, biserica celebrează Denia Prohodului Domnului, un ritual care aduce aminte de suferința și jertfa lui Hristos.

În timpurile biblice, răstignirea era o pedeapsă aplicată doar evreilor care se răsculau împotriva autorității romane. Condamnatul era dezbrăcat, biciuit și supus oprobiului public, purtând brațul orizontal al crucii în spate de la locul sentinței până la locul execuției. Hristos nu a fost cruțat și a fost supus la scuipări, loviri, insulte, batjocoriri, iar la urmă, la piroane, crucea și moarte. Împăratul Tiberius a instituit o crimă care nu existase până atunci – trădare la adresa împăratului – adică orice critică sau jignire adusă împăratului era pasibilă de condamnarea la crucificare.

În Vinerea Mare, Iuda, prietenul lui Hristos, l-a vândut pentru 30 de arginți. Isus a fost dus la mai mulți conducători evrei, cum ar fi Ana, Caiafa și Pilat. Acesta din urmă nu a găsit nicio vină în Hristos, dar evreii au insistat să-l condamne la moarte prin răstignire. Pilat s-a spălat pe mâini pentru a scăpa de păcatul de a-l condamna pe un om nevinovat.

Condamnații erau lăsați pe cruce până mureau sufocați, iar deseori erau zdrobite oasele picioarelor pentru a accelera moartea. Hristos și-a dat sufletul înainte ca oasele să-i fie zdrobite, împlinind astfel profeția. Trupul său a fost scos de pe cruce și învelit în giulgiu și uns cu ulei de smirnă și aloe, după tradiția vremii, apoi a fost pus într-un mormânt nou.

În această zi, credincioșii ortodocși se roagă pentru iertarea păcatelor și pentru a căpăta puterea și răbdarea de a răbda patimile vieții, precum a făcut-o Hristos pentru mântuirea lor. Rugăciunea de Vinerea Mare aduce aminte de suferința și jertfa lui Hristos, precum și de puterea și iubirea lui Dumnezeu.

Sfântul Ierarh Pahomie a fost un model de viață monahală și spiritualitate creștină. Prin dedicarea sa și activitatea sa de învățătură, a reușit să influențeze viețile multor oameni și să le ofere un exemplu demn de urmat.

Așadar, în Vinerea Mare, credincioșii ortodocși își amintesc de jertfa supremă a lui Iisus Hristos, care a luat asupra sa păcatele întregii lumi și a murit pe cruce pentru a ne salva. În această zi, creștinii participă la Denia Prohodului Domnului, unde se recită poezii triste și se plânge moartea lui Hristos. Această zi este una de post și rugăciune, iar credincioșii sunt îndemnați să mediteze asupra sacrificiului făcut de Iisus Hristos și să-și întărească credința.

Pe lângă sărbătoarea Vinerei Mari, în Calendarul ortodox 2023 mai sunt și alte zile importante, cum ar fi Învierea Domnului, sărbătorită pe 16 aprilie, Sfânta Maria Egipteanca, sărbătorită pe 1 aprilie, și Sfântul Gheorghe, sărbătorit pe 23 aprilie. Fiecare dintre aceste sărbători are o semnificație și o tradiție proprie, și sunt prilejuri de a ne apropia mai mult de Dumnezeu și de a ne întări credința.

În concluzie, Vinerea Mare este o zi deosebit de importantă pentru credincioșii ortodocși, când se amintește de jertfa supremă a lui Iisus Hristos pentru a ne salva păcatele. Este o zi de post și rugăciune, în care credincioșii își întăresc credința și meditează asupra învățăturilor creștine. Prin urmare, este o ocazie de a ne reaminti de importanța spiritualității și de a ne apropia mai mult de Dumnezeu.